Kategorie: Novinky, Čajovny

Degustace FF 2010 Darjeelingu a Nepálu

Čajovna u Sýkorova mostu (Ostrava)
Ostrava 16.5.2010

Darjeelingy jsou můj aktualně nejoblíbenější druh čaje a moc mě mrzelo,
že mi už po několikáte utekla možnost zůčastnit se degustace, kterou
pravidelně u sýkoraku dělají. Tentokráte to vyšlo a my udělalli z Frýdku
tažení. Po mé první degustaci puerhu, kde se koštovaly opravdu zajímavé
kousky staršího data, nás tady čekalo 23 darjeelingů a nepálů z první
letošní sklizně. Čerstvost je jedna z vítaných vlastností u těhle čajů,
takže všichni v zimě toužebně očekávají na první sklizně, kdy budou čerstvé.
Určitá cena darjeelingu se odvíjí i podle toho, jak dlouho je čaj po sklizni
ještě dobrý, některé plantáže jsou coby čerstvé znamenité, ale později
ztrácejí a jiné se drží chuťově delší dobu. Každý rok jsou čaje trošičku
rozdílné kvality i v rámci jedné zahrady, ne že by nepály dosahovaly kvalit
nějakých zaběhnutých zahrad, ale zkrátka jednou je třeba thurbo dobré, jednou
pokulhává za cenově srovnatelným sousedem. Takže udělat si na jaře přehled
není špatné, nemluvě o tom, že ne všude mají nějaký větší výběr a člověk pije
jen jednu dvě zahrady. Bohužel nelze mít degustaci v době kdy dorazí všechny
první sklizně, neb někde se sklízí dřív někde později, takže v době degustace
už některé čaje nebyly k dostáni.



Jak degustace probíhala. Sešli jsme se v čajovně, která v té době byla ještě
pro veřejnost zavřená, dostali jsme papíry s čísly . Na pultu bylo připraveno
23 různých darjeelingů a nepálů, které byly z počátku jen očislovány. My dostali
po kalíšku a čajmeni se pustili do přípravy žiletek, což je větší množství
čaje vyluhované v kratší době, my si postupně nalévali z jednotlivých čajů a
známkovali. Nebylo to o nějakém velkém pití jednoho, jako snaze zkusit a ohodnit
všechny rychle, dokud nevychladnou. Známkovaní bylo jako ve škole, pokud člověk
nějaký čaj nemusel, měl možnost ho vylít. Daly se přikousnout chleby se sýrem,
aby si člověk trošku vrátil chuť a nepil na lačno. Po dokončení první serie a
vytvoření nějakého přehledu, čajmeni připravili klasický nálev, tentokrát už
byly u čajů i názvy a koncová cena pro zákaznika. Člověk se mohl ujistit u
některých kousků, zdali dal dobré měřítko. Tentokrát jsme měli napsat na papír,
který čaj bychom si případně koupili, některé byly vypity rychle, jiné zůstaly
nepovšimnuty, neb z prvního kola byly „strašné“. Po prvním klasickém nálevě
následovaly druhé nálevy, kde se čaj projevil co při druháčku bude dělat.



Co člověk to jiná chuť, takže malé poohlednutí musíte brát s nadhledem. Co jsme
se všichni shodli tak ani jeden čaj nás neuchvátil, zkrátka ani jeden nám nepřišel,
že bychom řekli to je pecka. U DJ Thurbo White Delight docházelo k shodě, že to je
asi nejlepší kousek a takhle si darjeeling chuťově představujem. Mě osobně hodně
chutnaly Goomtee , Goomtee chinu 11/10 jsem si pořídil domů na popíjení dle mého
je tam dobrý výkon cena a jsem s ním nadmíru spokojen, samozřejmě Thurbo to není.
Moc mile překvapil pro mě neznámý Nepál Kuwapani byl to první kousek, kterým jsme
začali degustaci a následovaly nepály a o tomhle jsme si mysleli, že na konec
(pro nás začátek) dali čajmeni nějaký lepší kousek po těch nepálech.


Čajovna u Sýkorova mostu

Fotky od Willblack

print Formát pro tisk

Komentáře rss


Nebyly přidány žádné komentáře.

Turkův blog

Kamil Staš

Informace o mně
Já a živnostník

Menu

Doporučuji



Dárky pro muže
Dárek k padesátinám
Dárek k narozeninám
Toskánsko, Itálie
Frýdek-Místek
Žraločí chrupavka

Spřátelené blogy

http://opicinoviny.cz/
http://mkurri.cz
http://www.zkusmo.cz/
http://nogol.cz/blog/
Manuel Nuněz
http://mkurri.cz

Twitter